Betalningsanmärkningar - Så här fungerar det

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en notering som skapas av kreditupplysningsföretag, t.ex. UC, när en person inte betalar sina räkningar i tid. Det kan röra sig om allt från obetalda hyror och lån till obetalda mobilräkningar. När en betalning inte genomförs i tid kan fordringsägare vidarebefordra ärendet till Kronofogden för hantering.

Ett av de bästa sätten att undvika betalningsanmärkningar är att ha lite ekonomisk förståelse och förstå vilka konsekvenser som kommer med problemet. Det är många svenskar som har anmärkningar vilket kan ses på framväxten av långivare som marknadsför sig som ”lån med betalningsanmärkningar” och lån utan UC. Dessa lån fokuserar på människor som har ekonomiska problem. De får inte andra lån just på grund av att de har anmärkningar. Det är helt essensiellt att du sköter din ekonomi för att inte hamna i problem.

När får man betalningsanmärkning? Så här går det till

En betalningsanmärkning kommer inte bara helt plötsligt upp av sig själv. Det är en ganska lång process och det skall mycket till för att du skall få en. Du måste missköta dina betalningar inte bara en gång, men flera gånger under längre tid. De flesta människor klarar att hantera problemet innan processen har gått så långt till att de har fått en betalningsanmärkning.

Normal sätt ser processen ut ungefär som det här

1. Du får en faktura eller en räkning som du inte betalar
Hela problemet börjar med att du inte betalar en faktura eller ren räkning. Det kan vara en löpande kostnad som din elräkning eller det kan vara att du har köpt något på avbetalning. Kanske har du ett lån eller kreditkort du inte har betalat av i tid.

2. Påminnelse om betalning
När du inte betalar en räkning eller faktura får du en betalningspåminnsle som oftast inntehåller en påminnelseavgift. Ifall du inte betalar det du är skyldig efter att du har fått en påminnelse så sänds kravet vidare till inkasso.

3. Inkasso tar i uppdrag i att driva in din skuld
Ett inkassoföretag får i uppdrag av att driva in din skuld. I tillägg till din skuld har inkassoföretaget ofta ganska höga avgifter. Inkassoföretag är bolag som är specialiserade på att driva in skulder.  Om man inte betalar till inkassoföretaget så sänder de ärendet vidare till Kronofogden.

4. Ärendet kommer till Kronofogden eftersom att du inte har betalat
Hos Kronofogden vill du helst inte hamna. När ditt ärende kommer till Kronofogden skickar de ett betalningsföreläggande som innehåller ytterligare avgifter och kostnader. Ifall du inte betalar till kronofogden kan de komma hem till dig och hämta värdesaker som din bil, stereo eller andra värdesaker du äger.

5. Kreditupplysningsföretag noterar betalningsanmärkningen
Om du inte har gjort upp med kronofogden så kan ett kreditupplysningsföretag göra en notering om att du inte har betalat dina skulder. Det är detta som är själva betalningsanmärkningen. Med andra ord är det alltså kreditupplysningsföretaget som noterar att du har en obetald skuld hos Kronofogden. Det är inte Kronofogden som noterar betalningsanmärkningen. Efter att anmärkningen är noterad ligger den sedan kvar hos kreditupplysningsföretaget i hela tre år.

Betalningsanmåarkning - så här fungerar det

Hur länge varar en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning finns kvar i ditt register i tre år från det att den registrerades, även om du betalar av skulden. Därför är det viktig att du betalar dina skulder innan du får en anmärkning. 3 år är lång tid och en betalningsanmärkning kan skapa stora problem för dig i hela tidsperioden. Om du har fått en betalningsanmärkning är det också viktig att du betalar av dina skulder så att anmärkningen inte går längre fram i tiden.

Kan jag få bort en betalningsanmärkning?

Nej, tyvärr kan du inte få bort anmärkningen även om du betalar av skulden förrän efter att tre år har gått. Det är dock oavsett viktigt att betala skulden för att undvika ytterligare problem och för att visa att du tar ansvar för dina ekonomiska åtaganden.

Hur påverkar en anmärkning mig?

Att ha en betalningsanmärkning kan få konsekvenser för din ekonomiska situation. Det kan bli svårare att få lån eller krediter, hyra en bostad och teckna avtal för exempelvis mobiltelefon eller bredband. Det är viktigt att vara medveten om dessa konsekvenser och agera proaktivt för att undvika anmärkningar.

Hur kan jag veta om jag har en betalningsanmärkning?

Du kan kontrollera om du har en betalningsanmärkning genom att begära en kreditupplysning på dig själv. Du behöver inte oroa dig för att det ska påverka din kreditvärdighet, då du kan begära obegränsat antal kreditupplysningar utan att det påverkar din kreditvärdighet.

Det finns flera kreditupplysningsföretag som UC och Dun & Bradstreet (Bisnode). Hos UC kostar en kreditupplysning på dig själv 29 kr och på Dun & Bradstreet är den kostnadsfri.

Vad är UC ?

UC (Upplysningscentralen) är ett av Sveriges största kreditupplysningsföretag och samlar in och bevakar kreditinformation om privatpersoner och företag. När en betalningsanmärkning registreras hos UC kan detta påverka din kreditvärdighet och försvåra möjligheten att få lån eller krediter. Läs mer om UC.

Kronofogden

Kronofogden är en myndighet som ansvarar för att driva in obetalda skulder. Om en skuld inte betalas och Kronofogden inte lyckas driva in den inom en viss tid, kan ett kreditupplysningsföretag registrera en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningar som registreras kan få negativa konsekvenser för din ekonomiska situation och påverka möjligheten att hyra en bostad eller teckna avtal, t.ex. för mobiltelefon eller bredband. Det blir också mycket svårt att ta upp nya lån. Här kan du läsa mer om Kronofogden.

Vad är inkasso

Inkasso är en process där en fordringsägare anlitar ett inkassoföretag för att driva in obetalda skulder. Om en skuld hamnar hos inkasso kan detta leda till att en betalningsanmärkning registreras. Att hamna i inkasso kan vara följden av att man inte har betalat en skuld och kan vara en indikation på ekonomiska problem. Läs mer om Inkasso.


Tips för att undvika betalningsanmärkningar

Det finns flera bra sätt att hålla koll på sin ekonomi så att man inte får några betalningsanmärkningar. Här är 9 tips du kan följa så att du aldrig hamnar i ekonomiska problem som en följd av att du inte har betalat dina räkningar. a:

Betala dina räkningar i tid

Det absolut viktigate för att inte få några betalningsanmärkningar är att du betalar dina räkningar i tidl. Om du betalar dina räkningar i tid så får du inga anmärkningar. Det är det enklaste och bästa trickset. Inte direkt rocket science.

Inte köp mer saker än du har råd till

Ofta så betalar folk inte sina räkningar därför att de inte har råd. Om man inte har råd att betala så går det inte att betala sina räkningar och problem som detts eskalerar snabbt. Har du redan betalningsanmärkningar blir det också svårt att få lån till att betala gamla skulder. Den aboslut viktigaste faktorn för att kunna betala sina räkningar i tid är att inte leva över ämne. Bara köp saker du har råd till.

Ha alltid lite pengar i bakfickan

Oavsett hur mycket pengar du tjänar är det bra att ha lite pengar sparade. Sparade pengar kan du ta fram om det krisar. Ibland så får du oväntade kostnader som att bilen går sönder, du får vattenläckage i huset, kylskåpet gick sönder och så vidare. Ifall du har sparade medel är du inte så sårbar för tillfälliga och oväntade kostnader.

Var försiktig med hur ofta du använder kreditkortet

Detta kommer tillbaka till punkten att du inte bör göra av med mer pengar än du har råd till. Om du har kreditkort bör du använda de ansvarsfullt och undvik att handla mer än du har råd att betala tillbaka. Det är viktigt att du håller ned dina köp med kreditkortet om du har lite knackig ekonomi. Du bör försöka att betala ned mest möjligt och helst hela beloppet varje månad för att inte få hög ränta på ditt utestående saldo.

Inte låna för mycket och ta helst inte nya lån

Många får betalningsanmärkningar på grund av dålig ekonomi. Dålig ekonomi kommer oftast av alltför hög belåningsgrad, det vill säga att du har lånat mer pengar än du har råd till. Om du har belånat dig högt kan du hamna i skuldfällan om du mister jobbet eller om du helt plötsligt tjänar mindre pengar. Fokusera på att försöka betala ned dina existerande lån innan du tar några nya.

Om du har problem med en avbetalning kontakta din långivare

Ifall du har hamnat i en dårlig situation och du inte har råd att tillfällgt betala kan du kontakta din långivare. Det är viktigt att du visar intresse på att du vill betala tilbaka dina skulder. om du ligger i förkant behöver inte långivare sända dig vidare till inkasso och kronofogden om ni kommer överrens om en betalingsplan.

Håll koll på dina kreditupplysningar och se om du har en betalningsanmärkning felaktigt

Kolla att dina kreditupplysningar så att du inte felaktigt har fått någonting på dig som kan påverka din kreditvärdighet. Hittar du något som inte stämmer kan du kontakta kreditupplysingsföretaget. De kan korrigere eventuella fel.

Utbilda dig själv om personlig ekonomi

Genom att lära dig om grundläggande personlig ekonomi kan du förbättra din ekonomiska situation och undvika skulder och betalningsanmärkningar. Det finns många resurser och kurser tillgängliga online eller genom lokala organisationer som kan hjälpa dig att förstå ekonomiska begrepp och strategier.

Ha en budget och följ den

Det kanske bästa sättet att ha kontroll på sin ekonomi är att ha en budget och att följa den. När du har en budget kan du hålla koll på dina inkomster och utgifter så att du inte lever över dina tillgångar. Följer du budgeten varje månad som kommer du tidigt att märka om du har dålig ekonomi och kan agera därefter.

Genom att följa dessa tips och vara medveten om din ekonomiska situation kan du undvika betalningsanmärkningar och upprätthålla en stabil ekonomi.

Följer du tipsen ovan så bör du kunna klara dig från att få betalningsanmärkningar. Det bästa är att vara medveten om konsekvenserna det kan få att ha dårlig betalningshistorik. Förstår du konsekvenserna är det enklare att hantera din ekonomi på ett bra sätt.

Relaterade inlägg:

Vad är Inkasso?

Lån utan säkerhet